Pracownia konserwacji jednostkowej

 

Prowadzi wszechstronną działalność konserwatorską w zakresie:

  • profilaktyki konserwatorskiej zasobu Archiwum Państwowego w Gdańsku. Działania obejmują kontrolę warunków przechowywania akt w magazynach i udostępniania
  • badania stanu zachowania zasobu oraz poszczególnych jednostek aktowych, ustalanie i precyzowanie potrzeb, planowanie prac oraz wypracowania decyzji konserwatorskich
  • tworzenia projektów konserwatorskich
  • dezynfekcji akt z zasobu APG w komorze próżniowej
  • wykonywania specjalistycznych zabiegów konserwatorskich według indywidualnych programów na wybranych dokumentach historycznych
  • bieżących napraw dokumentów i prac renowacyjnych
  • przygotowania konserwatorskiego archiwaliów do wypożyczeń na wystawy w muzeach wraz ze sporządzeniem wymaganych dokumentów
  • szkoleń konserwatorskich dla archiwistów i innych pracowników Archiwum
  • w razie potrzeby prowadzenia akcji ratowania materiałów archiwalnych zalanych wodą
  • wykonywania ekspertyz konserwatorskich i sporządzania opinii na temat stanu zachowania materiałów archiwalnych z innych instytucji wraz z sugestiami dalszego postępowania
  • konsultacji konserwatorskich dla zainteresowanych instytucji i osób prywatnych

Kontakt: Jarosław Sianko, tel. 58 661 35 88 wew. 31

 

Uzupełnianie ubytków warstwy malarskiej

Wewnętrzna oprawa po konserwacji
Zniszczone karty księgiWygląd kart po konserwacji

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Wersja do druku Do góry

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej „Ogólne Rozporządzenie”) Archiwum Państwowe w Gdańsku informuję, że >>> czytaj dalej

 

W tym serwisie wykorzystywane są pliki cookies. Stosujemy je w celach zapamiętywania ustawień i zbierania anonimowych danych dla celów statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.